Fasciatherapie
Wat is Fascia?
Fascia is het officiële woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een heel netwerk in het lichaam en zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen glijden en bewegen. Ze bevatten veel zenuwuiteinden en als de fascia in slechte conditie is kan dat pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid van spieren, gewrichten, botten en organen beperkt zijn.
Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat net onder de huid loopt. Fascia kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen, van de huid tot in het bot. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren.
Oorzaak van klachten
De gel die zich tussen de bindweefselvliezen bevindt hoort vloeibaar te zijn, maar kan door te veel in dezelfde houding zitten, een ontsteking, een ongeluk, een operatie of overbelasting van de spieren plakkerig worden. Dan kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven, waardoor de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia verminderen. Dit kan zich uiten als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontsteking, pijn of verharding van de fascie.
De verklevingen veroorzaken op zichzelf geen pijn. Wél prikkelen ze de zenuwuiteinden, waardoor er signalen naar de hersenen gaan. Pas daar, in het brein, ontstaat de pijn. Althans, als de hersenen ‘beslissen’ om die signalen als pijn te ervaren, en in welke mate. Voor een succesvolle fasciabehandeling is het dus belangrijk om te weten hoe het staat met de gevoeligheid van het zenuwstelsel van de cliënt. Simpel gezegd: hoe iemand in z’n vel zit. Dat varieert van moment tot moment. Factoren als beweging, stress/ontspanning, ademhaling, slaap, immuunsysteem, voeding en je emotionele/mentale gesteldheid kunnen een rol spelen.
F.I.T.
Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) is de term die gebruikt wordt voor een methode van fasciatherapie. Hierbij wordt er echter niet slechts gekeken naar het beperkte gebied van de klacht zelf, maar naar het functioneren van het bewegingsapparaat en bestaat altijd uit een combinatie van een specifiek onderzoek van het totale lichaam, gevolgd door behandeling van gewrichten, spieren en bindweefsellagen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van specifieke instrumenten, om de fascie los te maken. Gevolgd door oefeningen om de verkregen beweeglijkheid te behouden en een advies voor training.
- Acute pijn door een kneuzing of een verrekking van spieren en/of gewrichten.
- Chronische pijn, o.a. ook pijnklachten waarvan de medische oorzaak niet geconstateerd kon worden.
- Acute en chronische sportletsels. Algemene (onbegrepen) klachten aan het bewegingsapparaat:
Hoofdpijn, nekklachten, kaakklachten, rugklachten, schouderklachten, armklachten, carpaal tunnelsyndroom, elleboogklachten, tenniselleboog, golferselleboog, polsklachten, buikklachten bekkenklachten, beenklachten, heupklachten, liesklachten, knieklachten, enkelklachten, hielspoor. - Uitstraling of tinteling in armen of benen.
- Syndroom van Tietze.
- Bewegingsbeperkingen na een trauma/operatie.
- Littekenpijn.
- Zwangerschap gerelateerde klachten.