Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel m.a.w. een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Vormen oedeem:
- Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling).
- Veneus oedeem (trombose of operatie van bloedvaten).
- Traumatisch oedeem (ongeval).
- Primair lymfoedeem (is een aangeboren aandoening, onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfsysteem).
- Secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten b.v. een operatie).
- Tertiair oedeem (bestraling en/of chemotherapie of medicijnen).
- Lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend)
Manuele lymfdrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.
Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK), e.v.t. door ons, worden aangemeten.
Oefentherapie
In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.
Ademtherapie
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.
IPC Therapie
Misschien heb je wel eens gehoord van: Lymfapress, pressotherapie, dé press, pneumatische compressietherapie of IPC? Door de tijd heen zijn er vele termen in de wereld geroepen die allemaal hetzelfde betekenen en gaan over één en dezelfde therapie. Een bewezen succesvolle therapie die in Nederland voornamelijk wordt gebruikt bij de behandeling van (Lipo-)Lymfoedeem.
De officiële benaming voor deze behandelmethode is Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie. Beter bekend als IPC Therapie. Maar waarom hebben mensen het dan over Lymfapress hoor ik je denken? Lymfapress is een bepaald merk IPC Therapie pomp dat als een van de eersten in Nederland is gelanceerd.
Bij La Weitz werken we met de Lymphastim van Doove Care Groep. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Kan ik het uitproberen? Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen.
Antwoord op al deze vragen en meer, vind je vanaf nu op www.IPCTherapie.nl.
De LymphaTouch
De LymphaTouch is een medisch hulpmiddel dat de huid en het onderliggende bindweefsel intensief behandeld door middel van negatieve druk. Het apparaat zuigt het weefsel naar binnen en genereert mechanische hoogfrequente trillingen. Dit zorgt onder andere voor: een verbeterde circulatie van lymfevocht, verbeterde doorbloeding, verbeterde afvoer van afvalstoffen en versoepeling van verhard weefsel of littekens.
Indicaties voor de LymphaTouch zijn: oedeem, acute en chronische pijn, weefselspanning, littekens, brandwonden, fibrose en pre- en postoperatieve zwelling.
De behandeling
De LymphaTouch kan op diverse delen van het lichaam gebruikt worden, denk hierbij aan: de armen, benen, rug, borst en het gelaat. Zowel de druk als de trillingsfrequentie die het apparaat gelijktijdig kan gebruiken zijn instelbaar waardoor iedere behandeling comfortabel, pijnloos en effectief is.
Dankzij de verschillende mogelijkheden, is de LymphaTouch erg veelzijdig inzetbaar. Zo kan er gebruik gemaakt worden van pulsaties voor het verzachten en versoepelen van het weefsel. Ook kan er middels massageolie met een constante beweging over het lichaamsdeel heen bewogen worden. Dit zorgt voor versoepeling en het afvoeren van lymfevocht. Beide methodes kunnen afwisselend worden ingezet, voor een optimaal resultaat.
Het resultaat
Na de behandeling nemen vet- en vochtophopingen af en wordt de bindweefselstructuur verbeterd. De vorming van elastine- en collageenvezels wordt gestimuleerd, waardoor de huid steviger, soepeler, gladder en gezonder wordt. Littekens en brandwonden voelen soepeler en losser aan, dit zorgt voor vermindering in pijnklachten en vermindering in bewegingsbeperkingen.